Waarom loodvrije kogeltjes?

Waarom loodvrije kogeltjes?

Wat is lood eigenlijk en waarom is het een onwenselijk materiaal?

Lood is een metaal dat veel wordt gebruikt als hoofdmateriaal voor het produceren van kogels, voor vuurwapens maar ook voor luchtbuksen. Lood is echter giftig en heeft met name effect op de ontwikkeling van hersenen, bij jonge kinderen kan dit tot een verlies van een aantal IQ-punten leiden [1].

Maar hoe krijgen mensen lood binnen? We eten tenslotte geen kogels?

Door het gebruik van loden kogels komt er lood in de bodem terecht. Mensen (en vooral kinderen) spelen in de tuin, in de speeltuin en zijn via deze route onderhevig aan grondingestie. Maar ook door voedsel te consumeren dat is geproduceerd op door lood verontreinigde grond resulteert in loodingestie [1].

Wat kan ik doen om bloodstelling aan lood te verminderen?

Stop met het schieten met lood! Door loodvrije kogeltjes te gebruiken komt u niet direct in contact met lood en wordt de grond in uw tuin niet verontreinigd. Zo kunnen kinderen (en volwassenen) met een gerust hart in de tuin blijven spelen en kunnen gewassen uit eigen tuin gewoon opgegeten worden.

In het geval dat kogels worden gebruikt worden voor jacht (voor consumptie) is het zeker te ontraden om loden kogels te gebruiken [2]. Jagen met een luchtbuks is in Nederland verboden, zélfs al bent u in het bezit van een jachtakte.

Sommige (sport) schutters gieten zelf lodenkogels, dit is zeker af te raden want op deze manier is het inademen van looddampen onvermijdelijk [4].

Bronnen:

1. “Diffuse loodverontreiniging in de bodem”: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2015-0204.pdf

2. “Alternatieven onder schot”: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/710401026.pdf

3. “Evaluatie van Triade-onderzoeken op schietterreinen van defensie”: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2014-0077.pdf

4. “Lood en Gezondheid”: https://ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood/lood-en-gezondheid/